2019. április 7., vasárnap


A süllyesztett víztükrű medence előnyösebb, mint a feszített víztükrű medence?

 

A mikor felmerül a medence építés ötlete, sokan csak az anyag, a forma, valamint a dizájn tekintetében esnek gondolkodóba, pedig ami igazán lényeges az az, hogy milyen típusú medence esetén számolhatunk hatékonyabb víztisztítással.
Aki erre azonnal legyintene, hogy ugyan, ezt a problémát az uszodatechnika dolga megoldani, némileg tévedésben van, hiszen a szűrők csak az oda eljutott vizet tudják megtisztítani a behullott szennyeződésektől, míg minden, a medencében maradó szennyeződés akár már rövidtávon is jelentősen ronthatja a vízminőséget.
A különböző víztükrű medencék tisztítása is eltérő mennyiségű munkát igényel
Nem mindegy tehát az, hogy a szűrőkhöz eljutó víz mennyi hulladékot szállít. Ez pedig nem csak a víz áramoltatásától, keringetésétől függ, hanem attól is, hogy miként, milyen módon történik a víz „fölözése”.
Míg feszített víztükrű medence építés esetén a víz a padlóbefúvókon keresztül áramlik be a medencékbe és a medenceperemen körbefutó túlfolyó vályún keresztül ömlik a puffer tartályba, ahonnan a forgatószivattyú segítségével jut a behullott kosz el a szűrőtöltetig, addig szkimmeres, fölözős medencéknél a süllyesztett vízszint a medence peremétől 10-15 centiméterrel alacsonyabban áll és a fölözőn keresztül, szivattyú segítségével jut egyenesen a tartályban levő homokszűrőkhöz. 
A víztisztaság szempontjából pedig különösen lényeges szempont, hogy miként jut el a víz a szűrőkhöz. Miért? Azért, mert ugyan egyértelműen mindig a víz legfelső rétege a legszennyezettebb, ám amennyiben ezek a lebegő szennyeződések nem fölöződnek le viszonylag rövid idő alatt a vízfelszínről, egyre lejjebb és lejjebb süllyednek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.